160 ani de la Unirea Principatelor Române: Sesiune de comunicări în clădirea unde s-a decis unirea

O sesiune solemnă de comunicări a fost organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română joi, 24 ianuarie 2019, în clădirea unde s-a decis unirea în urmă cu 160 ani, azi Palatul Patriarhiei.

Au participat Președintele României, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Președintele Academiei Române, ierarhi, clerici, oameni de cultură, autorități centrale, profesori, elevi și studenți.

Primul care s-a adresat audienței a fost Președintele Klaus Iohannis.

Președintele României a subliniat că „exemplele elitelor şi mesajul acțiunilor lor de acum 160 de ani ne este în continuare călăuzitor și ne arată că, în vremuri grele, adevărații oameni de stat trebuie să se ridice la înălţimea marilor provocări și să acționeze în beneficiul cetățenilor”.

A urmat cuvântul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Unirea Principatelor Române, bază a Statului român modern”.

Preafericirea Sa a spus că sesiunea solemnă este în același timp „un eveniment patriotic, cultural și spiritual”.

„Este un eveniment patriotic, cultural și spiritual, bazat pe necesitatea cunoașterii profunde a trecutului istoric al poporului român, dar și un semn de omagiu și recunoștință pentru memoria domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Mitropolitului Nifon al Țării Românești, a Mitropolitului Sofronie Miclescu al Moldovei și a tuturor făuritorilor Unirii Principatelor Române”.

Părintele Patriarh s-a rugat Preasfintei Treimi, „icoana şi izvorul unităţii şi al comuniunii”„să ne ajute să cultivăm permanent unitatea naţională, convieţuirea paşnică şi cooperarea demnă cu alte popoare spre binele României”.


Vezi și: Patriarhul Daniel a oficiat o slujbă de Te-Deum la 160 ani de la Unirea Principatelor (VIDEO)


În continuare, Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a evidențiat faptul că „națiunea și Biserica au mers împreună și au construit România”. El a amintit că Mitropolitul Nifon, „un înaintaș al Patriarhului Daniel”, a prezidat adunarea de alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești.

După o scurtă pauză în care Președintele Klaus Iohannis a părăsit Palatul Patriarhiei, au urmat comunicările științifice susținute de Academicienii Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Răzvan Theodorescu și Victor Spinei.

La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod, a prezentat ultimele publicații apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Au fost prezentate volumele: „Biserica Ortodoxă Română și Unirea Principatelor”, „Istoria Unirii Românilor” – autor Acad. Ioan Lupaș, „Paşi spre Marea Unire: mărturii din Şcheii Braşovului” – autor Pr. Prof. Vasile Oltean, și „Satul românesc, factor de coeziune și unitate românească – incursiune literară”.

La finalul sesiunii s-a adresat din nou audienței Părintele Patriarh. Preafericirea Sa le-a mulțumit tuturor pentru participare și în special Academiei Române, instituția care a organizat evenimentul împreună cu Patriarhia Română.

Patriarhul Daniel a apreciat faptul că a fost un moment de cultivare a relațiilor dintre cele două instituții venerabile întrucât „ aceste activități de cultivare a relațiilor cu Dumnezeu și întreolaltă le socotim parte integrantă din creșterea noastră spirituală în comuniune”.

Mai multe imagini în Galeria Foto

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente