156 de ani de la Unirea Principatelor, omagiaţi la Iaşi

Aproximativ 6.000 de persoane s-au adunat sâmbătă, 24 ianuarie 2015, în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a lua parte la manifestările organizate de municipalitate cu prilejul împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. În cadrul evenimentului a fost oficiată o slujbă de Te Deum de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, urmată de discursurile oficiale, de depunerile de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi de parada militară. La finalul manifestărilor publice, oficialităţile centrale şi judeţene prezente au vizitat Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi şi au participat la slujba de pomenire pentru înfăptuitorii Unirii, oficiată de IPS Mitropolit Teofan în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi.

Manifestările din ziua de 24 ianuarie au început în acest an la Iaşi cu un concert de muzică populară, urmat de sosirea oficialităţile centrale şi locale, de intonarea imnului naţional şi de citirea unui text referitor la importanţa Unirii din 1859. În continuare, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi slujba Te Deumului în amintirea făuritorilor Unirii din anul 1859. Soborul slujitor a fost format din arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt“ din Iaşi. Slujba de mulţumire s-a oficiat şi ca evocare a multelor slujbe de Te Deum care s-au săvârşit în momentele istorice importante care au dus la Unirea Principatelor: cu o slujbă de Te Deum au început lucrările Adunărilor ad-hoc din Moldova şi Ţara Românească, o slujbă de Te Deum a precedat lucrările Adunării Elective din Moldova, care l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, şi tot cu slujba de Te Deum a început şi Adunarea Electivă de la Bucureşti, care l-a ales domnitor tot pe Cuza.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul României, Victor Ponta, precum şi mai mulţi membri ai Guvernului, alături de primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei.

„Cum ar acţiona acum, în contextul României de azi, Alexandru Ioan Cuza Voievod? Ce ar gândi preşedinţii divanelor de la Bucureşti şi Iaşi care au decis Unirea, mitropoliţii Nifon şi Sofronie?“

După alocuţiunile oficialităţilor, IPS Mitropolit Teofan a vorbit despre necesitatea fidelităţii faţă de dorinţele făuritorilor Unirii: „În duh de rugăciune, sub egida imnului naţional şi în prezenţa preşedintelui ţării înconjurat de responsabili politici şi militari din Bucureşti şi din zona moldavă, suntem aici pentru actualizarea în memoria şi acţiunea noastră a momentului 24 ianuarie, anul de graţie 1859. Comemorarea corectă a marelui eveniment impune fidelitate faţă de cei care au stat la rădăcina actului Unirii. Ei sunt printre noi, în duhul lor, şi ne întrebăm: cum ar acţiona acum, în contextul României de azi, Alexandru Ioan Cuza Voievod? Ce ar gândi preşedinţii divanelor de la Bucureşti şi Iaşi care au decis Unirea, mitropoliţii Nifon şi Sofronie? Ce şi-ar dori Moş Ion Roată? Cu certitudine ar acţiona în trei direcţii: sănătatea spirituală şi biologică a românilor, pentru care nici un preţ nu e prea mare, naşterea de copii pentru supravieţuirea naţiei, pentru care orice sacrificiu ar trebui făcut, şi aducerea acasă a Basarabiei şi a celor plecaţi la muncă în afară, fără de care România puternică nu poate fi. Lupta pentru atingerea acestor ţinte constituie fidelitatea noastră faţă de făuritorii Unirii. Pentru Dumnezeu şi ţara lor, ei au ştiut să împlinească două lucruri, rar întâlnite din păcate în istoria noastră: să depăşească orgoliile personale, ambiţiile de grup şi interesele regionale şi să asculte vocea poporului şi s-o urmeze întocmai, chiar dacă viitorul neamului era proiectat atunci altfel de mai-marii vremii. Înscrierea în aceeaşi traiectorie înseamnă o aniversare reală, onestă şi inspiratoare în numele unei Românii destinate să-şi păstreze, să-şi redescopere şi să lupte cu demnitate şi curaj pentru locul ei specific, distinct şi respectat în simfonia naţiunilor europene şi în lume“.

Manifestările publice au continuat cu depunerile de coroane şi jerbe la statuia din Piaţa Unirii, cu defilarea gărzii de onoare, iar la final, potrivit tradiţiei, cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii.

Vizita oficialităţilor la Reşedinţa Mitropolitană şi slujba Parastasului la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“

Tot sâmbătă, 24 ianuarie 2015, oficialităţile prezente la Iaşi, în frunte cu preşedintele României, Klaus Iohannis, şi cu premierul Victor Ponta, la invitaţia Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, au poposit timp de câteva minute la Reşedinţa Mitropolitană. În continuare, IPS Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, o slujbă de Parastas pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pentru înfăptuitorii Unirii Principatelor. La pomenirea primului domnitor al Principatelor Unite au participat atât preşedintele, cât şi premierul, alături de ceilalţi invitaţi. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt în care a subliniat semnificaţia slujbei de pomenire.

După slujba Parastasului, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, în prezenţa prim-ministrului României, a fost semnat un protocol de colaborare între oraşele Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi. Documentul, semnat de primarii celor trei oraşe, prevede iniţierea de proiecte comune în domeniile educaţiei, culturii şi administraţiei publice. Ziua festivă de la Iaşi s-a încheiat cu ceremonia de retragere cu torţe a trupelor de militari şi cu arborarea drapelului naţional pe cea mai înaltă clădire a Complexului Palas.

Comentarii Facebook


Știri recente