150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Caransebeşului

Catedrala Episcopală din Caransebeş şi-a prăznuit hramul, ieri, 19 aprilie, în Duminica Tomii, informează Ziarul Lumina. Sărbătoarea a început la orele dimineţii printr-o procesiune de la Reşedinţa episcopală la catedrală, la care au part­i­cipat ierarhi, preoţi, diaconi, precum şi numeroşi credincioşi. La sfârşitul Sfintei Liturghii, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Orto­doxe Române a Ca­­­ran­se­beşului şi al or­ga­nizării aici a „Zilelor credinţei şi culturii“, ediţia a IX-a.

Sute de oameni au participat la Sfânta Liturghie săr­vâr­şită de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte: IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii: „Mântuitorul Iisus Hristos vrea o credinţă din care să rezulte vederea, nu o vedere din care să rezulte credinţa, pentru că aceasta este o provocare la care noi nu putem să răspundem niciodată, deoarece nu tot ceea ce vedem, credem şi nu tot ceea ce credem, vedem, şi astfel la acest nivel Mântuitorul l-a adus pe Sfântul Apostol Toma, dar şi pe toţi cei care vor crede în El. Adevărata ima­gine a Sfântului Apostol Toma este aceea nu de necredincios, ci aceea prin care este ridicat de pedagogia divină să cugete cele cereşti, ca şi noi care încă mai suntem ispitiţi de-o experienţă imediată a unor fapte divine, să le vedem ca o realitate“.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeşului a „Zilelor credinţei şi culturii“, ediţia a IX-a.

O săptămână a credinţei şi culturii în Caraş-Severin

La slujbă au participat secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, unii dintre ei înveşmântaţi în costume populare, foarte mulţi împărtă­şindu-se cu Sfintele Taine.

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, gazda acestor manifestări liturgice şi duhovniceşti, a subliniat: „Suntem într-un an aniversar pentru episcopia noas­tră, deoarece împlinim 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului. De aceea, după sfinţirea catedralei de către Preafericitul Patriarh Daniel, în 12 septembrie 2010, acest moment din Duminica Tomii 2015 este cel mai important. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că şi în acest an ne-a învrednicit să continuăm frumoasele tradiţii, pe care le-am moştenit de la înaintaşii noştri, deschizând cu această zi o săptămână a credinţei şi culturii în Caraş-Severin“.

La final, în piaţa din faţa catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, domnul Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş“. În cursul serii, ierarhii prezenţi au participat la spectacolul de promovare a folclorului tradiţional bănă­ţean, în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru“ din Caransebeş.

Comentarii Facebook


Știri recente