15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale. „Credinţa şi cultura se întrepătrund”  

Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu a fost stabilită drept Zi a Culturii Naționale în anul 2010. „Credinţa şi cultura se întrepătrund”, a amintit de mai multe ori Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cultura este una din valorile promovate în Biserică, deoarece „credinţa şi cultura se întrepătrund”, după cum a evidențiat în repetate rânduri Părintele Patriarh Daniel:

„Credinţa şi cultura nu sunt două entităţi paralele, ci, deşi distincte, ele se întrepătrund şi se conţin reciproc. Cultura oferă sol fertil credinţei, iar credinţa face să rodească perenitatea culturii ca pe o liturghie a identităţii unui popor, săvârşită în devenire şi dăinuire spre slava lui Dumnezeu-Domnul istoriei şi demnitatea neamului”.

Patriarhul Daniel a mai spus că „în viaţa şi istoria poporului român, cultul şi cultura s-au dezvoltat în simbioză, iar limba română a fost mereu liantul viu dintre credinţă, cuget şi simţire”.

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale a fost semnat în 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial 831 din 13 decembrie 2010, informează Agerpres.

Numeroase activități culturale sunt organizate în aceste zile în parteneriat cu alte instituții, și nu numai, în eparhiile din țară și din diaspora. Odată cu marcarea Zilei Culturii Naționale, în bisericile din întreaga țară se fac slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Cu prilejul acestor rugăciuni Părintele Patriarh Daniel a subliniat de mai multe ori faptul că „Mihai Eminescu a fost și rămâne modelul românului dornic de cunoaștere universală și în același timp un fidel păstrător al identității sale naționale”.

Foto credit: vechisirare.wordpress.com

Comentarii Facebook


Știri recente