11.000 de persoane au beneficiat de serviciile campaniei „Prevenție și Educație pentru Sănătate”

În cele 48 de ediţii desfăşurate până în prezent, campania Prevenție și Educație pentru Sănătate a ajuns la 11.000 de beneficiari.

Vinerea aceasta 147 elevi ai școlii gimnaziale Jugureni au aflat informații importante pe teme majore precum: fenomenul de bullying, igiena corporală, posturală şi elemente de nutriţie.

„Le-am vorbit copiilor despre cum să se spele corect pe dinţi, le-am adresat întrebări şi am constatat ca ei nu ştiu tehnica de periaj corectă. De asemenea, i-am întrebat despre consecinţele nespalării pe dinţi, le-am spus ca trebuie sa meargă de doua ori pe an la medical stomatolog, chiar dacă nu îi doare nimic”, a atenționat Claudia Buduna, medic specialist în stomatologie generală.

Vountar explicând condiţiile unui periaj dentar corect. Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

În același context, profesorul de instruire clinica, Gelu Costache, le-a vorbit tinerilor despre poziţia corectă a coloanei vertebrale.

El a semnalat că „în prezent, este o mare lipsa în educaţia şi prevenţia pentru sănătate, în toate şcolile din Romania”, în condiţiile în care aceste aspecte au o „mare importanţă în sănătatea unei populaţii”.

O altă temă abordată de către specialiştii voluntari ai Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului a fost nutriţia.

„A fost o bucurie sa vad ca sunt dornici sa invete si sa-si implementeze obiceiuri sanatoase”, a declarat farmacistul Sorina Aurică.

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a atenţionat că această campanie este necesară mai ales în mediul rural, pentru persoanele care au „accesul îngradit la serviciile medicale”.

„Utilitatea campaniei s-a văzut şi aici datorita faptului ca nu exista un medic stomatolog în localitate, precum nicipsiholog şcolar. De aceea, toate aceste informatii au fost foarte utile”, a subiniat Dănuţ Prună.

Fenomenul „bullying”

România este pe primul loc în Europa în privinţa hărţuirii în şcoli, potrivit unui studiu realizat de Brandwatch. Studiile arată că victimele fenomenului de bullying resimt efecte precum depresie, însingurare, anxietate, scăderea respectului de sine, au rezultate slabe la şcoală şi chiar dezvoltă gânduri suicidale.

În acest context, dr. psihoterapeut Raluca Simion le-a explicat elevilor care sunt caracteristicile, formele de exprimare si efectele fenomenului de bullying.

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului le-au oferit elevilor periuțe de dinți, pastă de dinți și pliante cu indicaţii despre igiena orală, oferite de Colgate România.

Ca de fiecare dată, la acţiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului participă preotii din comunitatea vizitată.

„Multumim Patriarhiei pentru ca s-a implicat şi dumneavoastră ca v-aţi răpit din timpul liber şi aţi venit la noi”, a spus părintele Marius Preda.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente