1000 de tineri din Mitropolia Clujului s-au reunit în rugăciune la Zalău

Peste 1000 de tineri ortodocşi au participat, în perioada 17 – 18 august 2018, la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”, informează Episcopia Sălajului. 

Tema evenimentului, „Unitate, libertate, responsabilitate”, a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Festivitatea de deschidere

Festivitatea de deschidere a avut loc vineri, 17 august 2018, în prezența Mitropolitului Andrei al Clujului, a Episcopilor Petroniu şi Timotei Sătmăreanul, precum și a oficialităților locale și județene.

Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a debutat cu Rugăciunile de dimineață, urmate de un moment festiv.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Petroniu i-au felicitat pe tineri, încurajându-i să-și folosească tinerețea „în vederea dobândirii înțelepciunii, cu scopul de a face din România țara frumoasă pe care ne-o dorim cu toții”.

În continuare, au luat cuvântul reprezentanții instituțiilor locale și județene cu toții apreciind această inițiativă și exprimându-și, totodată, dorința de a se implica și de a sprijini acest demers.

La finalul festivității de deschidere a urmat un scurt moment artistic, oferit de eleva Alice Ghile a Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău, de Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, și de corul „Predania” al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

În continuare, tinerii s-au deplasat spre Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, unde au luat parte la workshopurile intitulate „Tineri voluntari în slujba aproapelui”, care s-au desfășurat sub coordonarea doamnei Claudia Boha, inspector școlar de Religie, cu sprijinul profesorilor de Religie din județ și cu cel al profesorilor Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

După discuțiile și activitățile derulate în cadrul workshop-urilor, copiii și adolescenții participanți au vizitat Muzeul de Istorie din orașul Zalău, obiective turistice din localitate și au participat la diferite manifestări culturale, organizate în centrul Zalăului

Începând cu ora 19:45 a avut loc „Procesiunea tinereții”, care s-a desfășurat pe traseul Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău – Bulevardul Mihai Viteazul – Prefectura Județului Sălaj – Primăria Municipiului Zalău.

Ziua de vineri s-a încheiat cu un moment artistic, oferit de Ansamblul folcloric profesionist „Posolissum” și de marele artist sălăjean, Dinu Iancu Sălăjeanu.

Liturghie la Catedrala din Zalău

Sâmbătă, 18 august 2018, tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Petroniu și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul i-a îndemnat pe tineri la rugăciune, la împlinirea poruncilor, la responsabilitate, la solidaritate și la a fi mult mai atenți față de nevoile semenilor lor.

După slujbă, tinerii s-au deplasat spre Sala Sporturilor din Zalău, unde au participat la Conferința „Unitate, libertate, responsabilitate” susținută de Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Prelegerea Preacucernicului Părinte Ioan Chirilă a fost urmată de momentul artistic, oferit de artiștii locali Marin și Petra Grad, Sergiu Chirilă, precum și de elevi ai Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău.

La finalul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit diplome de apreciere participanților, binecuvântând tinerii, preoții, profesorii, voluntarii și pe toți ceilalți participanți, implicați în buna desfășurare a programului Întâlnirii Tinerilor Ortodocși, care s-a desfășurat în Municipiul Zalău.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente